TeamSHOPP
Team Strategieën en Hulpmiddelen voor Optimalisatie van Prestaties en Patiëntveiligheid
Historie & Beschikbaarheid

Voorgeschiedenis

TeamSHOPP is de Nederlandse bewerking van het TeamSTEPPS programma, dat in 2007 in de Verenigde Staten in een samenwerking tussen het Amerikaanse ministerie van defensie en (Department of Defense, DoD) en de Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) gelanceerd werd.
De vertaling en bewerking van de Amerikaanse versie voor de Nederlandse zorgpraktijk wordt in de loop van 2010 afgerond, onder meer in samenwerking met UMC St Radboud.


Doorontwikkeling en introductie van TeamSHOPP in de Benelux verloopt in nauw contact met AHRQ/DoD en verschillende onderzoeksgroepen op het gebied van zorgkwaliteit en -veiligheid (o.a. onderzoekers / TeamSTEPPS experts van Mayo Clinic, Johns Hopkins, ministerie van Volksgezondheid in Australie).
TeamSHOPP methoden en trainingen zijn inmiddels toegepast in de zorgpraktijk van verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen, waaronder UMC Utrecht, Alzheimer Center Amsterdam, UMC St Radboud en BrabantZorg.

Zowel het Amerikaanse TeamSTEPPS als TeamSHOPP wordt continu bijgewerkt en verbeterd op basis van nieuwe inzichten
.

De Nederlands-Belgische TeamSTEPPS introductie is een initiatief van de Nederlandse arts Wouter Keijser (Wacomed BV, Utrecht).

Beschikbaarheid TeamSHOPP

Het originele Amerikaanse TeamSTEPPS programma is vrij beschikbaar via het internet. Gebruik ervan is gebaseerd op de inzet van in de VS getrainde TeamSTEPPS ‘mastertrainers’. De Nederlandse versie TeamSHOPP is grotendeels gebaseerd op TeamSTEPPS, vertaald en aangepast naar de Nederlandse / Vlaamse (zorg)cultuur.

Gebruik van TeamSHOPP materialen is gebaseerd op licentie. Na initiële implementatie en training van ‘interne TeamSHOPP trainers’, zijn zorginstellingen in staat TeamSHOPP materialen en trainingen zelfstandig in hun eigen organisatie in te zetten.

Meer informatie: zie de contactpagina.
Doel, resultaat en succesfactoren
Historie & Beschikbaarheid
Fundamenten van TeamSHOPP
Wetenschappelijke onderbouwing
TeamSHOPP Benelux
Vergelijkbare initiatieven
De TeamSHOPP Driehoek
Teamwork Competenties
TeamSHOPP & Patientveiligheid
TeamSHOPP & Client/Patientgecentreerde zorg
Welkom !TeamSHOPP: overzichtHoe werkt het?Aan de slag met TeamSHOPP?Meer informatieContactColofon, Disclaimer & RechtenNieuwsbrief